Здравно изложение по повод Световния ден на фармацевта

283

Студенти по фармация консултираха безплатно столичани в Световния ден на фармацевтите. На 25 септември ентусиазираните младежи от Българската фармацевтична студентска асоциация даваха здравни съвети на десетки жители на София в Южния парк.

Курсистите, обучаващи се във Фармацевтичния факултет на МУ – София, мериха кръвно налягане, телесни мазнини и други ключови показатели, както на по-възрастните минувачи, така и на млади хора, които получиха препоръки за по-здравословен начин на живот. Председателят на Столичната фармацевтична колегия маг.-фарм. Венелин Сапунаров също облече бялата престилка и се включи в консултациите. „Уверен съм, че с тази проява за пореден път се доказва, че магистър-фармацевтите са важна част от българското здравеопазване. Това, че фармацевтите са най-достъпните специалисти не е просто фраза – ние сме тук, сред хората, където без да им отнема много време, могат да получат препоръки за здравето. Похвална е инициативата на младите колеги. Вярвам, че с подобни действия се утвърждава образа на магистър-фармацевтите като консултанти и здравни съветници”, заяви той.

На събитието присъства и маг.-фарм. Антон Вълев, председател на НАК и член на Комисията по качество на БФС, който със словоохотливостта си впечатляваше минувачите и им даваше полезни напътствия. Всички участници в изложението разказваха и за съсловната организация на магистър-фармацевтите и професионалното развитие на фармацевтите.

Партньори на събитието бяха РФК-София-столична, БФС, Wow tea, SENDO, OMRON, BIODERMA и др.

На 25 септември 2017 г. фармацевтите по света отбелязват Световния ден на фармацевтите по инициатива на Международната федерация на фармацевтите. Целта е да се обърне внимание на ролята на фармацевтите за здравето на хората.

Източник: www.rfk-sofia.org