Twinnet Сърбия – България

В периода от 08-12.03.18 г. се проведе втората част от проекта Twinnet: Българска фармацевтична студентска асоциация (БФСА) гостува в Нови Сад, а домакин беше Фармацевтичната студентска асоциация на Европейския факултет (EUPSA), представляваща Националната асоциация на студентите по фармация в Сърбия (NAPSeR). Студентите имаха възможност да се запознаят с учебната програма на сръбските си колеги, като посетиха някои от техните лекции, разгледаха университета, научавайки за организацията, структурата и обхвата на обучението. Също така взеха участие и в здравна акция „Публичното здраве“, организирана по време на престоя им в Сърбия.

Програмата, организирана от Сръбската студентска асоциация, динамична и разнообразна, включваше не само време за лекции, но и време за разходки из Нови Сад. Той е разположен на р. Дунав и е известен с изключително красивата си архитектура. Именно затова е избран да бъде една от Европейските столици на културата за 2021 г. През първия ден от престоя си студентите успяха да посетят Сремски Карловци, градче близо до Нови Сад, а също така и величествената крепост на брега на Дунава – Петроварадинската, където ежегодно се провежда музикалният фестивал  ЕXIT. През следващите дни разгледаха и центъра, където видяха забележителности, сред които катедралата на Дева Мария и Дунавския парк. По същото време се провеждаше и друг twinnet и БФСА се срещна с асоциациите от Белград и Финландия.

Последната вечер, наречена “International night”, бе вечер, в която всяка от националностите показа характерните си традиции, обичаи и ястия. Студентите разбраха колко близки народи са българите и сърбите – не само географски, но и като народопсихология.

Обменът в Сърбия бе изключително полезен за БФСА, а освен това ще остане и един незабравим спомен за всички участници от проекта Twinnet.

Гергана Поакова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *