Twinnet България – Сърбия

610

В периода 16-20 ноември 2017 година в гр. София се осъществи проектът Twinnet.

Twinnet представлява програма между две държави – членки на Европейската фармацевтична студентска асоциация (EPSA). Домакин в първата част на проекта беше Българска Фармацевтична Студентска Асоциация (БФСА), като нейни гости бяха колеги от Фармацевтична студентска асоциация на Европейския факултет (EUPSA) , представляващи Националната асоциация на студенти по фармация в Сърбия (NAPSeR).

Twinnet е програма, която има за цел да подобри обмена между членовете на EPSA (European Pharmaceutical Students’ Association), давайки възможност за опознаване на нови култури, придобиване на знания и опит.

Приключението Twinnet започна с пристигането на нашите колеги, судентите по фармация от Сърбия. В деня на пристигането си, те бяха посрещнати от екипа на БФСА, с който се забавляха през целият си престой. На 16-ти ноември имаха възможността да посетят Централната научна аптечна лаборатория при Педиатрична аптека „Ерудита“, ръководена от магистър-фармацевт Антон Вълев, а по-късно първият им ден приключи с весело парти.

В петък (17.11) взеха участие в International Biomedical Congress-Sofia 2017 (IBCS), посетиха лекциите и семинарите, където натрупаха още нови знания и се запознаха с колеги от медицинските университети в България. Денят продължи с разходка и опознаване на София, както и организирано посещение в Кулите на Софарма. Вечерта бяха част от гала-вечерята на IBCS.

По време на престоя им, УС на Регионална фармацевтична колегия София-столична организира за тринадесети път турнир по боулинг за купа „Фармация“ – 2017 г, където Колегите от Сърбия взеха участие и искрено се забавляваха.

Последната вечер посетиха българска механа, където опитаха традиционните български ястия, научиха част от българските народни танци и се докоснаха до нашата култура и българския дух. В последния си ден гостите ни бяха във Фармацевтичен Факултет към МУ-София, където влязоха в упражнение и видяха как протича учебният процес. Последната им спирка беше аптека Тетрикс на SoPharmacy.

Twinnet е най-доброто преживяване, което ще Ви научи на междукултурно съзнание, да поемате отговорност и как да планирате и ръководите такъв проект. Той ни предоставя възможността да пътуваме в Европа, да се срещаме с наши колеги от различни страни и да направим незабравими спомени.

Бранимира Топова