Национална фармацевтична студентска академия

В продължение на два дни в София се проведе първата по рода си „Национална фармацевтична студентска академия“ (НФСА) на тема „Антибиотична резистентност, здравето се нуждае от внимание“. Събитието се проведе в сградата на Фармацевтичен факултет на Медицински университет – София.

Над 250 души, сред които студенти, магистър-фармацевти и преподаватели, изслушаха лекциите от научната програма и взеха участие в интерактивните работилници, които я съпътстваха.img_1834

Организатор на НФСА е Българска фармацевтична студентска асоциация, чиято амбиция е Академията да се превърне в ежегодно събитие. Събитието се проведе под патронажа на проф. Данчев – Декан на Фармацевтичен Факултет към Медицински Университет – София.

Антоанета Балканска
Антоанета Балканска

Антоанета Балканска – председател на БФСА приветства участниците с добре дошли и представи лекторите и партньорите на Академията. Тя обеща, че събитието ще се превърне в ежегодно и припомни, че това е първото по рода си събитие и е много горда, тъй като отдавна не се е провеждал студентски фармацевтичен конгрес в България.

 

Научната програма на първия ден откри проф. Николай Данчев, като подчерта, че темата на Академията е изключително актуална и много важна за опазване на общественото здраве. Той призна колко е щастлив, че толкова много студенти и магистър-фармацевти се интересуват от горещите точки във фармакологията и пожела успех на всички участници.

Професор Николай Данчев
Проф. Николай Данчев
Доцент Вичева
Доцент Вичева

 

Програмата на първия ден от Академията продължи с лекция на тема „Антибиотична резистентност“ на доц. Вичева от катедра по фармакология и токсиколгия на ФФ към МУ-София. След нея имаше дускусия с участието на проф. Бенишева от БАЛИ и проф. Данчев. Лекционната част на първия ден завърши с лекция „Въведение в антибактериалната терапия“, която бе представена от магистър-фармацевт Николай Юруков.

Професор Бенишева
Професор Бенишева
Магистър-фармацевт Николай Юруков
Магистър-фармацевт Николай Юруков

 

 

 

 

 

 

През първия ден се проведоха 8 работилници на различни теми:

img_1906– „Мотивация“ – маг.фарм. Кирил Методиев
– „Кариерен път на младите магистър-фармацевти“ – маг.фарм. Николай Юруков
– „Как да развия себе си и да видя своя хоризонт ?“ – маг.фарм. Венелин Сапунаров
– „Политика и Фармация“ – маг.фарм. Антон Вълев

– „Изграждане на взаимоотношения“ – Димитър Цветков
– „7 начина да откриеш призванието си“ – Иван Стоев
– „Стратегия за развитие на дермокозметични продукти за акне“ – Пенчо Кехаяминчев
– „Успешна презентация! Ключови умения и техники.“ – маг.фарм. Сава Огнянов

Вторият ден започна с атрактивна лекция на тема „Защо БИО?“ от Евгени Йорданов – участник във втория сезон на МастърШеф и управител на фирма, предлагаща продукти на аптечния пазар.

Научната програма продължи с участието на доц. Мая Георгиева от катедра Фармацевтична химия, която представи лекция на тема „ Новите антибиотици – мощно оръжие срещу „SuperBugs”.

Доц. Мая Георгиева
Доц. Мая Георгиева
Проф. Илко Гетов
Проф. Илко Гетов

Последната лекция бе на проф. Илко Гетов на тема „Роля на фармацевтите и аптеките за рационалната употреба на антибиотици.“, който представи опита на европейските ни колеги в тази насока.

Работилниците на втория ден бяха:

– „Емоционална интелигентност – коя е правилната посока към успеха в комуникацията?“ – Елица Мичева
– „Ефективни и доходоносни стратегии в аптека“ – маг.фарм. Рад Буров
– „Тайм мениджмънт“ – маг.фарм. – Кирил Методиев

Всички участници, които посетиха лекциите и поне 2 работилници получиха сертификат за участие.

В рамките на конгреса се проведе и парти по случаи 9-ия рожден ден на Българска фармацевтична студентска асоциация, където специален гост бе проф. Момеков, както и членове на УС на БФС. Бяха връчени грамоти на всички партньори на НФСА, а от БФС подариха огромна торта на студентите.

nphsa-plakat-partniori-a2-01НФСА бе подкрепена от различни организации, сред които БФС, РФК- София столична, Фармацевтичен факултет към МУ-София, Студентски съвет на Софийски университет, Национална аптечна камара, БАЛИ и Асоциация на студентите изследователи. Академията получи и изключителна подкрепа от Ewopharma, Polpharma, Bioderma, Sopharmacy, , PharmaSales, Bio-Kult, Sanofi и Club Smarty. Официални медийни партньори са PharmМedia, MedicalNews и BBC Знание.

–––––––––––––––––––––––––––––––––

%d1%82%d0%b0%d0%b1%d0%bb-%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b8%d0%b1%d0%b8%d0%be-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%84-01%d1%82%d0%b0%d0%b1%d0%bb-%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b8%d0%b1%d0%b8%d0%be-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%84-02

Можете да изтеглите  Дозова таблица за антибиотици в детска възраст, създадена специално за Академията.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *