„Професия магистър-фармацевт“

879

Ето, че измина месец от началото на новия проект на БФСА, чийто старт с радост можем да обявим като изключително успешен.

Проектът се казва „Професия магистър-фармацевт“ и  засяга темата за възможностите за реализация на магистър фармацевта. Като една от особено амбициозните инициативи за този мандат на управителния съвет на асоциацията, проектът защитава кауза, тясно обвързана с фармацията като специалност в университета и като професия в реалния живот. По този начин БФСА цели да се докаже,  че застава не само зад името си като „фармацевтична“ асоциация, но и зад професията, която ние студентите сме избрали и с която предстои да се реализираме.

DCIM100GOPROGOPR1667.Проектът има дълга история, тъй като идеята бе предлагана и обсъждана неведнъж на редовни събрания. Днес обаче тази „идея“ е цял проект, който има повече от 10 екипа зад гърба си, партньори от страна на водеща фирма за медицинска козметика, каквато е BIODERMA и Български фармацевтичен съюз, чиято подкрепа винаги ще бъде незаменим ключ към успеха на асоциацията.

Стартът на нашия проект се отбеляза на 04.10.2016, когато организационната дейност започна усилено да кипи.  Специално за  участниците в проекта бяха организирани обучения в продължение на два дни, които  имаха за цел да ги подготвят за предстоящата инициатива, която се оказа нелека задача предвид целите, които студентите са си поставили.

profesiya-magistur-faramtsevt-2На 03.10 беше видяна и подробно обсъдена презентацията, която всеки предстои да представи в елитните български училища пред учениците от 10-12клас. Презентацията включва цветно обяснение на пътя на един магистър фармацевт от училищната възраст до достигане на най-високите върхове в професионалното му развитие. Денят беше предназначен и за разпределение по екипи на колегите, които застанаха зад каузата на проекта. По този начин членовете на асоциацията ни ще имат възможност да развият своите умения за работа в екип – skill, нужен на всеки, без значение от сферата, в която иска да се реализита.

И не спираме до тук…

img_1035Още на следващия ден БФСА организира обучение на тема „Презентационни умения“, подготвено от нашите партньори BIODERMA в лицето на Пенчо Кехаяминчев. Лекцията засегна най-важните правила при структуриране на една презентация както и езикът на тялото, който ни позволява да въздействаме върху публиката по желания от нас начин. Разбира се, наречено обучение, събитието не пропусна да направи своя workshop, в който, разделени по екипи, участниците имаха възможност да приложат всичко научено и да направят своя първи опит в представянето на проекта. В обучението се включи и Йоанна Владимирова – координатор на проекта, която показа на екипа си упражнение срещу сценична треска, с което да намалят напрежението преди излизане пред публика. Семинарната зала на факултета ни за 10тина минути се изпълни с шумното издишане на колегите, които изпускаха напрежението като го „захвърляха на земята с крясък“.

Цялата тази подготовка бързо даде резултат – месец след старта на проекта можем да се похвалим с цели 16 посетени класове. НПМГ, Испанската гимназия, 32 СОУ са едва първите Софийски училища, в които екипите имаха възможност да представят проекта си. Не бихме пропуснали  да обърнем внимание и на посещението в I СУ „Св.Седмочисленици“ в Търговище, с което проектът още на първия месец се превърна в Национален.

Така, усилено закипя организационна дейност около реализирането на този проект – положили стабилна основа от знания, добили вече по-голямо самочувствие в говоренето пред публика, участниците не спират да поставят нови и нови цели, които да гонят,  за да го доведат до истински успешен финал. Нека им пожелаем успех в реализирането на проекта и защитаването на каузата, зад която са застанали, защото вярваме, че с това фармацевтите – бъдещи и настоящи– ще спечелят уважението, което заслужават!

Йоанна Владимирова

/БФСА/