Кампания по повод Световен ден за борба с тютюнопушенето

875

На 20.05.2016г. Българската Фармацевтична Студентска Асоциация реализира изцяло нова идея във връзка със световната борба против тютюневия дим. Целта на кампанията бе да провокира хората да се откажат от цигарите и да изтъкне ползите от това. Нещо повече, акцията беше насочена и към непушачи, които бяха поощрени и мотивирани да споделят личния си пример.

Кампанията се проведе пред Фармацевтичен факултет- МУ София, като в нея взеха участие десетки студенти и преподаватели. Студенти от Българска Фармацевтична Студентска Асоциация раздаваха дъвки в замяна на цигари. Дъвките бяха поднесени под формата на игра «Истината или осмеляваш се», а участниците получиха и картичка с 10 причини, поради които да откажат цигарите.

Активните пушачи предадоха своите цигари, пускайки ги във въздействаща кутия, върху която имаше изобразен бял дроб на непушач, и «черен» бял дроб, на подвласник на цигарите. Хората си припомниха не само, че отказвайки цигарите ще живеят по-долго, ще имат по-голямо самочувствие и свеж дъх, но също така ще се радват на здраво сърце и ще намалят риска от рак наполовина.

Маргарита Желязкова

/Координатор научна дейност, БФСА/